Bemutatkozás - rólam és a Gangabáról

Hajnis Eszter, a Gangaba megálmodója

2001-ben végeztem a ruhaipari-modellező technikumot Pécsett. A varrással immár 20 éve foglalkozom. Gyártástechnológusként dolgoztam olyan világmárkák termékeit előállító varrodában, mint a Dolce & Gabbana, Armani, Max Mara, Escada, Walter, stb. Később az egyedi ruhakészítés irányába haladt a szakmai utam. Egy olyan ruhatervező mellett dolgoztam, aki a papírra álmodott ruhákat megvalósítja, egyedi méretek alapján.

HajnisEszter

"Az egyedi ruhakészítés számomra összetett dolog, inkább játék, kikapcsolódás, mint munka. A varrás az önmegvalósítás egy eszköze, önkifejezés, mellyel örömöt szerzek másoknak."/Hajnis E./

Számomra fontos, hogy az egyedi, saját kézzel előállított munka fennmaradó érték legyen. Az elmúlt években a ruhaipari szakmám mellé emberi erőforrás területen főiskolai végzettséget szereztem.

Varrást tulajdonképpen a kezdetek óta oktatok ruhaipari technikusként. Az egyes ruhák technológiai fogásait ki kellett találnom, az azokat előállító szakembereknek el kellett magyaráznom. Az egyedi ruha készítése során ez a technológiai, „gondolkodás”, tudás tovább mélyült az iparművészekkel látásmódvaló együttműködésem során.

Napjainkban a varrás területén tapasztalattal nem rendelkezőket is oktatok. Ez lehetőséget ad számomra, hogy a varrást ne "robotmunkaként", hanem olyan tudásként adhassam át, ami a mindennapokban is hasznos lehet, örömet szerezve ezzel annak, aki végzi, és annak is, akinek készül.

A Gangaba ötlete

Először a Pécsi Hurciklubban kerültem közel a hordozók világához és ismertem meg annak lehetőségeit. Számos gyártó termékeivel találkoztam, amiből többet magam is kipróbáltam. Mindez hozzásegített ahhoz, hogy elkezdhessem magamban felépíteni, mi is az, amit én hiányolok a hordozókból.

A kis emberem nem egy könnyű súlykategóriás volt, túrázás közben éreztem hogy itt nyom - ott húz. Ekkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy a súlyelosztás mind a gyermekem mind az én esetemben is egyenletesen osztódjon el. A helyi klub vezetőjével - aki 4 gyermek édesanyja, és rengeteg hordozó-eszközt kitapasztalt már - kezdtem el egyeztetni, mi is az, ami fő szempont lehet a súlyelosztásban. Ekkor született meg az egyedi derékrész elképzelése, ahol a popópánt és a body is állítható.

A hordozók használatáról való véleményemet Prof. Dr. Bagdy Emőke fogalmazza meg legjobban:

Prof. Dr. Bagdy Emőke: Hogyan lehetnénk boldogabbak?

"Ha az édesanyánk életünk első fél évében eleget hordoz a testén, akkor az idegrendszerünkben kialakul egy olyan rendszer – tulajdonképpen egy biológiai anya –, amely stresszhelyzetekben védi a szervezetünket. Olyan, mint a lengéscsillapító, arra szolgál, hogy ha megrázkódtatás ér bennünket, akkor ne omoljunk össze, ne reagáljunk szélsőségesen, hanem viszonylag kicsi legyen a kilengés, és ne károsítsa a szervezetünket. Az egészségpszichológia kimutatta, hogy ha a babát az anya az első fél évben a lehető leggyakrabban magával hordozza – nagyszerű hordozókendők vannak erre a célra –, akkor a gyereknek a későbbiekben nagyobb tűrőképességű lesz az idegrendszere, valószínűséggel lesznek pszichoszomatikus betegségei.”